AK /avelskommittén består av: Åsa Holm-Carlsson asa@munstergarden.se, som är avelsråd
Helena Gunnarsson helena.gunnarsson40@gmail.com, som är valpförmedlare
Klicka här för SvSK’s avelsmål och avelspolicy
Avelskommittén informerar
2021-02-01
Färdigt kontrakt för parning avtalet finns nu tillgänglig för er att skriva ut. Det används i två exemplar -ett för tikägaren och ett för hanhundsägaren. Se nedan på denna sidan under rubriken: Parningsavgifter.
2020-01-23
Skelettproblem ökar – i frambenen. Läs under fliken Hälsa – Hälsoenkät!
2019-09-22
Nu kan ni läsa om de åkommor som kan drabba våra hundars tassar. Läs mer på fliken Hälsa – Hälsoenkät.
2019- 01-15
Tiden rinner undan och ibland har vi för snabbhets skull använt oss av Facebook, svenska sidan. Detta blir därför mestadels en resumé, men vissa saker är viktiga. Mentalitet: som Ni ser bl.a. i vår avelspolicy prioriterar vi detta, då vår ras blir mer och mer ljudkänslig och har diverse olika rädslor. Vi uppmanar därför så många som möjligt att göra ett BPH test (ansvar: SKK) en del väljer MH (SBK). För parning mellan två svenska individer försöker vi tills vidare att ena partnern skall ha testats med för rasen bra resultat. Ännu kräver inte utlandet det, men Danmark har börjat mentaltesta hanhundar till avel och Finland – bägge klubbarna visat intresse av detta. Observera, att vi började med att jämställa att klara skott på test med att klara viltspår med skott. Detta måste vi tyvärr revidera – viltspåret, vilket vår ras är så duktiga på gör, att de helt enkelt blockerar sig för skottet – doft av vilt eller blod tar överhanden. Därför gäller inte detta som test av skott – vid mentaltest ger det ett riktigt utslag. Vår förra uppfödarträff, hade en dag avsett för mentaltester i regi Mentalitetspoolen, SKK. Vi hade inbjudit uppfödare från våra nordiska länder, mer därom kommer i vårens årsmöteshandlingar. Hittills är det en kull där alla hundarna gått prov med skott: Berömvärt. Samarbete med Mentalitetspoolen kommer att fortsätta, och statistik kommer att lämnas till kennelinnehavare samt utvärdering av prestationer. Detta kommer dock först till nästa uppfödarträff.
Vad krävs för prover/tester i övrigt för vår ras?
Fortfarande är det av största vikt att höftleder samt armbågsleder röntgas på alla hundar. HD (Hip dysplasi) samt ED (elbow dysplasi). Av vår ras med sitt rörelsemönster där framdelen används mycket, är ED troligtvis det som smärtat hunden värre än ett C på höften. I övrigt i samråd med uppfödare avvaktar vi med DNA-test. Saker man ser där anser vi inte skadar hunden, som andra saker vi inte fått bukt med eller känner till hur det nedärvs. Detta bestämde vi enhälligt på uppfödarträff, där Finlands bägge klubbar var närvarande med många deltagare. Googla även på DNA-test på SKK’s hemsida, samt ett flertal artiklar, vilka uppmanar till avvaktan. Väldigt intressant att få reda på exakt inavelskoefficient –flera generationer tillbaka – men vi är överens om att detta kan vara en vetenskaplig forskaruppgift tills vidare. Den dag vi vet vilka olika sorters epilepsi som finns, hur de nedärvs, hur index fungerar med antal gener för HD och ED och arvbarheten samt PDA, där hundarna måste opereras, eller lever med nedsatt ork. Däremot är vi numera nödgade att ta ett blodprov – både för hane och tik, OM hunden skall gå i avel. Sverige lyckades få uppskov ett år, då vi ansåg att vi inte haft ett enda fall av Cerebral Dysfunction i Sverige. Att vi har bärare/”Carrier” av CD, det vet vi och då denna sjukdom bara har en enkel nedarvbarhet (en gen) räcker det att man aldrig parar två bärare med varandra. Vi kommer inte att få para våra svenska hundar utomlands utan att detta prov är taget. De hundar som nu står på hanhundslistan men ej tagit provet, kan därför ej få parningar. Så om Ni vill låta Er hund gå i avel – gäller både tik och hane – måste Ni ta detta blodprov. Remiss att dra ut på papper och ta med till veterinär finns här på hemsidan, eller kan fås av avelsråd. När man parar två hundar som bägge är fria – kan inte valparna bli bärare, så ett intyg finns att ge varje valpköpare ur en sådan kull.
Parningsavgifter
Att syssla med avel anses som en hobby, men tenderar att kosta alltmer, speciellt med tanke på stigande veterinärkostnader. För “gamla” uppfödare, dvs. Med mångårig erfarenhet följer man naturens urval, litar på både tik och hanhund (utan dyrbara progesterontester) man ser och palperar själv tiken för att se om parning tagit (utan dyrbara ultraljud) – men allt flyter inte på utan problem. Kullar föds med en eller två valpar – eller tik går helt tom. Hanhundsägaren erbjuder en omparning, men det är tikägaren som har de största kostnaderna. På uppfödarmötet tog vi också upp detta. Observandum: det är hanhundsägaren som har bestämmanderätt, samt olika regler följs i olika länder. En omparning är inte det bästa alternativet. Både tik och hanhund kan bli sjuka med spärr för fortsatt avel, olyckor kan inträffa och hur gör man då? Åker man utomlands för att para sin tik tillkommer resor, eventuellt dyrbar kost och logi. Det gäller för tikägaren att förhandla med hanhundsägaren och se till att få ett skrivet kontrakt på det man kommer överens om.
Vi kommer att försöka få andra länder att ha liknande avtal – vi vet att Nederländerna kommer att öka priset på både parning och på valppris. och just när man vill para med hund i utlandet, skulle detta passa bättre.
- Antingen så kallad språngavgift -för att hanhundsägaren skall få någonting för sitt besvär. Tikägaren betalar detta vid själva parningen. Vid valpars ankomst, efter skälig tid, så man är säker på överlevnad, betalas så ett överenskommet pris per valp.
- Själva parningen kostar ingenting. Efter valpning när man vet livsduglighet gäller: En – två överlevande valpar: tikägaren slipper betala något, då bara ett fåtal valpar kostar mer än intäkter. Tre överlevande valpar, då betalar tikägaren ett halvt valppris. Först vid fyra överlevande valpar betalas ett fullt valppris.
Klicka här för att ladda ner: Parningsavtal SvSK version 2021-2
Framtid i korthet
AK är klar med nya raskompendiet, godkänt av SKK och skall delas ut till domare i och med raskonferensen för gamla och nya domare första helgen i april. Detta har översatts till andra språk och skall delas ut till flera länder. RAS arbetas fortfarande med och sänds som utlovats på remiss till uppfödare. Klubben kommer att byta till namnet Svenska Stabijhounklubben (då rasen bytt namn) Detta medför inga stora förändringar, då all officiell skrift redan stavar Stabij, klubbdekal ändrat stavning och förkortning av vår klubb ändras inte: alltså fortfarande: SvSK Första helgen i maj (fre-sön) håller bägge finska klubbarna på att förbereda uppfödarmöte för andra länder i Norden. Program ej klart –kommer så fort vi delgetts detta. Uppfödarmöte i vår klubb hinns tyvärr inte med förrän till hösten.
2018-09-12

2017 utvalda ÅRETS STABIJHOUN skulle det skrivits om för länge sedan och då inte bara i Facebook, som gjorts, utan viktigare här: DKUCH, NOUCH, NO V -17, SE V –16 Sandcroft’s Izak Golda Of Jari SE39697/2015. Han är född 9 juli 2015 tittar vi på hans kullsyskon, ser vi fler mycket goda hundar, i dessa HD-index tider är alla kullsyskon röntgade med resultat 4 x B och 1xC. Redan 2016 fick han titeln SE V-16, men vi tittar alltså på år 2017 som gav honom högst poäng för VPR Årets Stabijhoun : Han blev NO V 17, han blev NOUCH samt DKUCH. Så klarade han doftprov, Nosework med poäng 75 samt 100 poäng. Klarade viltspår anlag GK, inventerad av domare från NL samt utförde BPH – mentaltest med för rasen utmärkt bedömning – klarar skrammel, uppdykande figur, “spöken” olika underlag samt givetvis skott förnämligt. Vi gratulerar uppfödare, kennel Sandcroft samt ägare Jeanette Landstedt!
-Grattis och lycka till i fortsättningen.

Hederspris
Hunden som för år 2017 inte rådde på ”Zackes” siffror, men fick ett hederspris i form av en liten tavla.
När vi gick ut med det nyinstiftade vandringspriset skickade glädjande nog flera in sina resultat för år 2017.Så till nästa årsmöte är det dags att visa vad Ni gjort med Era hundar under detta år 2018….
Malin Strandberg är ägare till veteranen S68981/2005 Hazebad’s Ballyboys Basso. Första kontakten vi hade med henne var i form av ett brev för länge sedan, där hon hoppades att vi skulle lägga mer tyngdpunkt på mentalitet, vad avel beträffade.Vid avelskonferensen i Norrköping med inventering och off. utställning dagen efter med rekordmånga Stabij anmälda, blev han inte BIR, men som kuriosa vill jag berätta att de två holländska gästerna (Presidenten för deras AK samt en utställningsdomare) kom fram efter bedömningen och sade. ”Hade vi dömt, hade den där ”Basso” blivit BIR!
Alltnog: 2017 ”dammade ” matte av sin gamling och lyckades bevisa att ”gammal är äldst”.
Utst. Int Vännäs: Ex.CK och BIR veteran
Några Rally-tävlingar: Kvalificerad för forts.kl, RLDF diplom, dessutom en klassvinst -kval.för hopp samt RLDN. diplom.
Går man in och tittar på denna hund visar det sig att de få utställningar han bevistat -alla med excellent, ser man holländska domare som Diana Striegel, Gerhard Mensink. Han har championat i både lydnadsklass I och II dvs. 3×1:a pris. Dessutom – ett MH (mentaltest) som uppvisar ett för rasen unikt resultat. Hur ser användningen ut som avelshund? 3 kullar med totalt 17 valpar; använd av 2 kennlar: Kraybell’s samt Åtta små tassarnas, där hans son Exxon gjort både BPH samt MH med liknande resultat.
En eloge till matte, som visar att även i aktningsvärd ålder är Stabij en hund som behöver aktiveras – och älskar det!

Basso front snart 13 år

Basso 12,5 år
2017-02-26
Nya regler vid parning utomlands.
Nu är vi tvungna att ta blodprov både på vår tik och på vår hanhund om de skall paras/para utanför Sveriges gränser.
Vi protesterade, då sjukdomen var så ovanlig, men tyvärr har det framkommit enstaka fall så vi har bärare i vårt land. Sjukdomen heter Cerebral Dysfunction syndrome, förkortas CD (kallades förr ”neuro”) – därför hade vi dispens ett tag – men nu är vi tvungna för att kunna låna ut vår hanhund eller para vår tik utomlands. Mer därom kommer givetvis i klubbens tidning samt några ord på facebook, Stabijhoun Sverige.
I korthet: Beställ tid hos Din veterinär och säg att blodprov skall tas för att sändas utomlands, samt att Du tar med Dig remiss. (Gärna tidig morgon, då hund skall vara fastande.)
Det finns två olika ställen att välja mellan,
a) Veterinärmedicinska universitetet i Utrecht.
Klicka här för att kunna skriva ut remiss och adress samt instruktioner här.
eller
b) Laboklinik Manchester UK
Klicka här för att kunna skriva ut remiss
Ungefärlig kostnad: Veterinärskostnaden varierar alltifrån 400 och upp till 800 SEK
Räkning från kliniken efter provsvar runt 70 EUR, UK något billigare, men besvärligare remiss att fylla i.
Om Ni har ytterligare frågor: ring eller skriv ett email!
2016-10-10
Mentalitet: Tack till alla som hörsammat bön om att testa mentalitet (BPH eller MH)! Statistik om resultat görs för att skickas till SKK. Härom helgen anordnade kennel Nadites BPH med 16 hundar!
Läsvärt – även för enskilda hundägare: Mentalitetsboken författad av paret Ingalill och Curt Blixt samt Kenth Svartberg. Slut på förlag just nu, men går att beställa/bevaka.
SKK’s websida innehåller mycket matnyttigt. T.ex ”Skrivelse avseende avel med hundar diagnosticerade med HD grad C”. En artikel i tre delar, varav 2 delar kommit ut nyss. Sök även på Sofia Malms artikel om HD-index!
Kram Åsa o Helena
Valpar till salu
SvSK’s AK har tillsammans med uppfödare vid ett möte satt upp klubbens avelspolicy. Detta innebär att nedanstående kullars föräldradjur uppfyller klubbens grundkrav på meriter och dess avelsmål.
Nedanstående kullar under lista A betyder: Uppfödare boende i Sverige eller utomlands och har SvSK som huvudklubb och följer våra avelsregler.
Valpar hemma hos Maria, 4 hanar och 7 tikar
-
-
Grizzlie
-
-
Glänsa
Hane
SE39785/2014 Åtta Små Tassarnas H E Grizzli HD B ED 0 CD fri. MH.
Övrig info i urval: NORD JV-15, NORD V -15, Flera EXC och fantastisk mentalitet i MH
Far: NHSB2857312 Foppe Eckho Fân Bûten Ùt
Mor: S52941/2007 Livsgnistans Honey
Tik
SE15587/2018 Bordrocks Glänsa HD B ED 0 CD fri BPH SVCH
Övrig info i urval: Flera EXC med utmärkt BPH
Far: FI54128/12 Storm
Mor: SE25118/2013 Bordrocks Ellen
Valpkullen kommer att vara hereditärt fri från CD.
Datum
Valparna föddes 24 mars.

Kontakt
Maria Sundin-Carlsson
Fängsjövägen 10
811 98 Österfärnebo
Sverige
070-5914541
maria.sundincarlsson@gmail.com
Kennel Molfangers, 4 hanar och 7 tikar
-
-
Sepke
-
-
Sepke och Beike
-
-
Beike
Hane
SE16216/2021 Squezze Play Sepke Branco HD A, ED 0 CD fri (född 2016-04-02 i Nederländerna)
Övrig info i urval: Utställd i Nederländerna, BPH i Sverige med bra resultat.
Far: Branco V.d. Eenhoornleijn
Mor: Squeez Play Bo Faemke
Tik
SE16329/2021 Beike v Buten De Waterpoort HD C ED 0 CD fri (född 2019-08-24 i Nederländerna)
Övrig info i urval: Utställd i Nederländerna, BPH i Sverige med bra resultat.
Far: Foeke Lobbe Fan’t Wapse Hiem
Mor: Wiebke v.Buitén De Waterpoort
Valpkullen kommer att vara hereditärt fri från CD.
Datum
Valparna föddes 24 april.

Kontakt
Mirjam Timmermans
Södersocknen Backen 2
51991 Istorp
Sverige
mirjamalvaro@msn.com
På grund av nedsatt hörsel kan Mirjam inte använda sig av telefon. Däremot har
hon på bara ett par månader lärt sig svenska, varför Ni kan skriva mail på vårt språk!
Åhlskogens kennel, 5 hanar och 1 tik
-
-
Grizzlie
-
-
Prussiluskan
Hane
SE39785/2014 Åtta Små Tassarnas H E Grizzli HD B, ED 0, CD fri och MH.
Övrig info i urval: NORD JV-15, NORD V -15, Flera EXC och fantastisk mentalitet i MH.
Far: NHSB2857312 Foppe Eckho Fân Bûten Ùt
Mor: S52941/2007 Livsgnistans Honey
Tik
SE 59630/2016 Soldatvretens Prussiluskan HD B, ED 0 CD fri och BPH bra liksom alla hennes kullsyskon.
Far: SE 16955/2010 Åhlskogen Staby Lutter
Mor: S 22254/2009 Svart Vita Pärlan’s Lisa Of Rimme
Valpkullen kommer att vara hereditärt fri från CD.
Datum
Valparna föddes 11 maj.

Kontakt
Mona Edén
Gåvastbo 216
815 92 TIERP
Telefon: 070-2214140
ahlskogen@gmail.com
Kennel Anortositts. 3 hanar och 2 tikar föddes 14 maj.
-
-
Mister
-
-
Jitske
Hane
NO48126/13 Nord.JV 14 Paksenarrion Mr Mistofeles HD A, ED 0 (kommer ur hel kull med A samt 0) och CD-fri 2 CK ExC R-Cacib
Far: NHSB2731606 Jilles Fledder Ùt it Hounen Hûs
Mor: S 46222/2009 NUCH, NordJV-12 N o SE VCH Nadites Selena Paksenarrion
Tik
NO 44399/19 Anortositts Jitske HD C, ED 0, CD-fri, CK, Cert BIR
Far: VDH13/18300025 Captain Jack Sparrow of Staby Island
Mor: SE24006/2016 SE No VCH Anortositts Aanje
Valpkullen kommer att vara hereditärt fri från CD.
Datum
Valparna föddes 14 maj.

Kontakt
Kennel Anortositts
Sölvi Havsö
Trosavigveien 223 A
4375 Hellvik
NORGE
Tele: +47-98849474
solvi.havso@live.no
Annonstorget
Lista B betyder: Kullar samt uppfödare boende utanför Sveriges gränser men medlemmar i vår klubb SvSK och denna kullen kan därför ha godkänts av avelsrådet i det land hund/ägare kommer från. Här kan även kullar annonseras, där uppfödaren bor i Sverige och är medlem i SvSK, men där föräldradjuren inte uppfyller klubbens avelsmål.
Omplaceringar/säljes
Nedanstående annonser är ägnade till hund, som av olika skäl behöver omplaceras Registreringsnr samt namn på hund skall ingå i annonsen samt hur man får kontakt med den nuvarande ägaren.
Inga omplaceringar för tillfället
Stabijhoun: SvSK’s avelsmål och avelspolicy
Enligt två avelskonferenser anordnade av SKK, med tanke speciellt för raser med liten genetisk bas likt vår Stabijhoun, samt klubbens första möte för aktiva uppfödare har vi gemensamt kommit fram till följande revidering av klubbens avelspolicy, att gälla c:a 3 år framåt till utvärdering av densamma kan göras. Stor vikt kommer att läggas vid uppföljning av försök att få para med en c-höft, eller ed grad 1 samt mentalbeskrivning av minst en hund –tillsvidare.
För att parning skall uppnå SvSK’s avelsmål och få annonseras under av klubben rekommenderade parningar, skall följande krav vara uppfyllda.
- Arbeta för att aktivt bibehålla Stabijhouns rasspecifika egenskaper, och ha rastypisk mentalitet samt exteriör, enligt gällande rasstandard.
- Vid parningstillfället skall bägge föräldrarna minst ha uppnått 2 års ålder.
- SKK’s grundregler endast i avel använda sunda och friska hundar. Det innebär att hundar med epilepsi, PDA, CD (cerebral dysfunction) ej ska användas. I vissa fall kan ”carrier” användas men då i kombination med ”fri”. SvSK förordar användning av HD röntgen med resultat A eller B samt ED 0= utan anmärkning. Undantag från detta: se under punkt 4.4 nedan, som behandlar genetisk variation.
- Då rasen har en alldeles för liten genetisk bas och linjeavel visar på klar ökad nedärvning av sjukdomar måste ett åtgärdsprogram vidtagas med utvärdering om 3-5 år, för eventuell ny revidering. För att främja den genetiska variationen måste aveln inriktas på att öka vår variation av blodslinjer. Inavelsgrad i tänkta parningar bör därför ej överstiga 3,25 %.
- Samma kombination bör ej upprepas – med detta menas även blodslinje, varför kullsyskon ej bör använda samma täckhund. Undantag kan göras i samråd med avelsråd t.ex. om en kull bara består av ett fåtal valpar, eller om många i en kull kastrerats på ägarnas egna initiativ eller inte kommer att fortsätta i avel.
- En hanhund bör i första hand ej användas till fler valpar än c:a 5 % av antalet registrerade valpar inom rasen de senaste 5 åren. (Gäller svenskfödda hundar i Sverige). I dagsläge c:a 25 valpar, med hänsyn taget till punkt 4.1
- Antal kullar som en tik bör ha önskar SvSK att varje uppfödare tänker på – vissa tikar föder stora kullar med runt 10 valpar, varför tiken bör besitta mycket goda egenskaper med för rasen positiv nedärvning för att ha max antal kullar som SKK har som regel. (max 5 kullar). Analogt med antal valpar som hanhund har torde därför c:a 25 valpar vara nog. När en tik haft en kull valpar skall minst 50 % av valparna HD och ED röntgas, innan nästa kull tas.
- Då Sverige varit hårdast gällande avel med HD eller ED diagnosticerade hundar, och vi inte vill hamna i situation som andra länder, vilka fått ökade fall och dessutom använt belastad hund parad med belastad, vill vi på prov tillåta en tik eller en hanhund med C eller ED 1 att para med en hund, som har A på höft eller ED 0. Under denna provperiod bör då hela kullen röntgas eller minst 50 %, innan avgörande om hunden kan användas till ytterligare kull görs. Denna undantagsregel/provperiod gäller hundar med andra för rasen viktiga kvalifikationer; som t.ex. god mentalitet.
- För att få en ökad förbättring av rasens mentalitet, skall minst en av hundarna (tik eller hanhund) ha genomgått MH-test eller BPH. Redan 2010 påpekade vi att en trea på skott var försvarbar. Stor vikt kommer att läggas vid hur lång tid hunden behöver för att koppla av efter olika skrämselmoment.
- I kvalitetesbedömning på officiell utställning skall hunden ha erhållit minst två : Very good av två olika domare, tidigast givet i UKL – och ej ha fått någon anmärkning för oönskat beteende.
Avelspolicy inom SvSK framtagen av AK samt aktiva uppfödare vid höstens uppfödarträff. Att gälla f.o.m. 19 mars 2016.
Nya Rasspecifika avelsstrategier – RAS.
Hanhundar tillgängliga för avel
Följande hundar är de som i största möjliga mån följer vår nya avelspolicy och är boende i Sverige. Vi behöver utöka vår genetiska bredd. Hänsyn tas därför till antal barn och barnbarn som går i avel. Många av hanhundarna kommer att kunna vara helsyskon, varför då antal valpar med samma blodslinje sammanräknas. Hanhundslistan består enbart av hundar boende i Sverige. Extra hög dignitet ges åt hundar testade (MH eller BPH) med för rasen bra siffror/omdömen för den tid som behövdes för att återhämta sig efter skrämselmoment.
SE22404/2012 ÅTTA SMÅ TASSARNAS EXXON, FÖDD: 2012-03-10
HD A, ED (0) = utan anmärkning, CD fri
Titlar
C.I.E CH
Övrigt
CACIB och CK ggr flera i Sverige och Finland. MH-och BPH- testad med utmärkta resultat. Godkänt anlagsprov viltspår, 1:a pris öppen klass viltspår. Inventerad.
Karaktär enligt ägaren
Lugn och stabil, finner sig i alla situationer, älskar sin flock, myser gärna i soffan, helt skottfast och inte ljudkänslig. Den aktivering han gillar bäst är där han får jobba med nosen. Håller gärna avstånd från hanhundar han inte känner.
Antal kullar i Sverige: 3, totalt 16 valpar
Antal kullar utomlands: 3, totalt 22 valpar
Kontakt
Ägare: Pia Vanhanen
Katrinebergsbacken 24, 11761 Stockholm
072 3211143, 08-6856095
piavan53@gmail.com
Uppfödare: Kennel Åtta små Tassarnas
Stamtavla

- Klicka för större bild.
SE19727/2013 Kraaybell’s Challe Af Lutter född:2013-02-11
HD C, ED (0) = utan anmärkning (obs med tanke på hd-index – alla kullsyskon röntgade med A och B), CD ?
Övrigt
MH-testad av Barbro Börjsson med mycket bra resultat
Karaktär enligt ägaren
Mycket arbetsvillig, lätt dresserad, positiv emot både människor och djur.
stor jaktlust och används av husse som allround jakthund.
Antal kullar i Sverige: 0
Antal kullar utomlands: 0
Kontakt
Ägare: Leif Klevbo
Hyltingeö, Millingsnäs gård, SE 64696 Stjärnhov
070-6229392
Stamtavla
-
-
Klicka för större bild.
SE53111/2013 Kayoba’s King Of Stars FÖDD: 2013-09-09
HD A, ED (0) = utan anmärkning, CD Fri
Titlar
C.I.E CH, SV 14 samt SV 17
Övrigt
På utställning erhållit flera CK, CACIB. Han är BPH-testad. Har gått viltspårprov, godkänt anlagsprov.
Karaktär enligt ägare
Följsam och lättlärd. Är lugn och fungerar bra i olika miljöer. Han tycker om att jobba och använda nosen. Mycket familjekär.
Antal kullar i Sverige: 2, totalt 13 valpar
Antal kullar utomlands: 1, totalt 8 valpar
Kontakt
Ägare: Liselotte Lockerud
Södermalmsvägen 4, 58663 Linköping
0701-829292
Stamtavla

- Klicka för större bild.
SE11623/2014 Friesvik’s Zingo af Zäta af Yerke, Född 2013-12-01
HD A, ED (0) = utan anmärkning, CD fri
Titlar
–
Övrigt
Ur kull där alla hundarna är hd-röntgade (9 st). Utställd med Excellent av rasspecialister. Godkänt doftprov, fortsätter med nosework. BPH med agerande vid t.ex. skrammel utan flykt eller oro, likaså ingen oro eller aktivitetshöjning vid maximala 2 skott.
Karaktär enligt ägare
Han är kelig, godmodig och alltid villig till arbete. Älskar allt nosarbete. Kan vara lite reserverad mot nya människor och hundar, dock aldrig aggressiv.
Antal kullar i Sverige: 2, totalt 15 valpar
Antal kullar utomlands: 0
Kontakt
Ägare: Maria Sunnerborn
Åbygatan 7, 395 97 Läckeby
maria@meassistans.se
Stamtavla
-
-
Klicka för större bild…
SE13907/2015 Trazzeltazz Run-Out Plane Of Atlas, född 2015-01-13
HD A, ED (0) = utan anmärkning, CD Fri
Titlar
SE VCH
Övrigt
Utställning: Nat, Int samt Nordic alla med Exc i Ökl.
Inventerad, Nosework gk doftprov 1.
BPH med skott, vilket visar bl.a. på föremålsintresse, inga flykttendenser vid visuell överraskning, kort undanmanöver vid skrammel men rör sig direkt emot. Två skott utan minsta rädsla – enbart litet huvudknyck.
Karaktär enligt ägare
Mycket stabil, tycker om att träna och är lättlärd. Genomgående arbetsvillig.
Antal kullar i Sverige: 2, totalt 8 valpar
Antal kullar utomlands. 0
Kontakt
Ägare: Marie Johansson
Frejavägen 4, 331 33 Värnamo
073-0579576
mskillby@telia.com
Uppfödare: Trazzeltazz kennel
Stamtavla
-
-
Klicka för större bild.
SE39697/2015 SANDCROFT’S IZAK GOLDA of JARI Född: 2015- 07-09
HD B, ED (0) = utan anmärkning, CD Fri
Titlar
DKUCH, NOUCH, SE V – 16, NO V – 17
Övrigt
Många BIR samt även BIG-placering, Viltspår anl. godkänd, Doftprov, Nosework 1+2 (poäng 100), Inventerad BPH med skott och med mycket bra reaktioner vid alla skrämselmoment.
Karaktär enligt ägare
Arbetsvillig med bra motor, social – både mot folk och andra hundar. Lugn och trygg i stora sammanhang.
Antal kullar i Sverige: 4, totalt 18 valpar
Antal kullar utomlands. 0
Kontakt
Ägare: Jeanette Landstedt
Timmergata Backlund, 618 93 Kolmården
073-5224716
Stamtavla
-
-
Klicka för större bild.
SE16216/2021 SQUEEZE PLAY SEPKE BRANCKO ”Sepke”, FÖDD: 2016-04-02
”Sepkes” ägare Mirjam Timmerman har beslutat att låta Sepke ta en paus ifrån parningar i minst 6 månader. Detta gäller för alla tikar, men ännu längre för tikar boende i Sverige och Danmark, då dessa två länder har valpar som skall utvärderas. (I första hand HD samt ED röntgen och bedömning av exteriör på utställningar.)
HD A, ED (0) = utan anmärkning, CD fri
Titlar
–
Övrigt
Utställd: 03-11-2019 Bleisvijk Excellent, CAC/CACIB Bästa hanhund (BIM)
26-09-2020 Maastricht Exellent, CAV/CACIB BIR
Karaktär enligt ägaren
Med uppvisning av stark trygghet och inga rädslor fick Sepke mycket beröm vid sitt utförande av BPH. Både testledare samt andra var imponerade.
Antal kullar i Sverige: 1, totalt 10 valpar
Antal kullar utomlands: 2, totalt 19 valpar
Kontakt
Ägare: Mirjam Timmermans
Södersocknen Backen 2, 51991 Istorp
mirjamalvaro@msn.com
Stamtavla
SE33869/2016 Bordrocks Falcon Född: 2016-04-26
HD A, ED (0) = utan anmärkning, CD Fri
Titlar
J (2:a pris helt jaktprov), SE VCH
Övrigt
Genomfört BPH med för rasen mycket bra resultat. Inga tecken till flykt eller oro vid ”skrämselmoment” samt 2 skott utan reaktion. Flera Excellent på utställning, med BIM, CK samt NORD.CERT. Falcon är jaktprovmeriterad och används i praktisk fågeljakt på både fält och fjäll. Har uppvisat bra ståndanlag, frisk avance och sekundering. Har högsta betyg i eftersöksgrenarna i ÖKL (spår och vatten).
Karaktär enligt ägare
Falcon är en fantastisk träningskamrat vare sig det gäller löpning, i skidspåret eller med mountainbiken i skogen, alltid arbetsvillig med en hel del motor. Mycket social och kärleksfull mot både människor och andra hundar, fungerar bra i olika miljöer.
Antal kullar i Sverige: 0
Antal kullar utomlands: 0
Kontakt
Ägare: Helena Elffors
Lupinngatan 15, 635 45 Karlstad
072-2155959
h_elffors@hotmail.com
Stamtavla
-
-
Klicka för större bild.
SE45688/2016 Friesvik’s Zipke Star Af Zeiss Född: 2016-07-22
HD B, ED (0) = utan anmärkning, CD bärare
Titlar
–
Övrigt
Alla utställningar: excellent, CK, BIR, BIG 4, Mentaltest: BPH med ett resultat strålande för vår ras. Inga rädslor överhuvudtaget, nyfiken efter skrämsel att undersöka samt absolut skottfast.
Karaktär enligt ägare.
BPH resultatet speglar hunden. Alert, pigg och glad i människor. Han är enormt grundtrygg – oavsett situationer.
Antal kullar i Sverige:0
Antal kullar utomlands: 0
Kontakt
Ägare: Joost Tiddens
Emma Sjöström
Åvägen 6, 24741 Södra Sandby
070-3667840 (Emma)
emma.sj92@gmail.com
Stamtavla
-
-
Klicka för större bild.
SE12385/2017 Nadites Pascal, Född: 2016-12-25
HD B, ED (0) = utan anmärkning
Titlar
–
Övrigt
Utställning, Nordisk dogshow: very good, Int. excellent och exteriörbedömd Very good
Genomfört BPH Bra skrammel samt personnärmande, bra vid olika underlag- något berörd vd skott men slutar bra.
Karaktär enligt ägare
Väldigt familjekär och myser och gosar gärna. Älskar nosarbete, kampa o leka och har mycket energi.
Antal kullar i Sverige: 0, totalt 0 valpar
Antal kullar utomlands: 0 valpar
Kontakt
Ägare
Helen Larsson, Hjälteby Tjörn
Förfrågningar avel
Cecilia Blomén Kastö
Näs mossväg 5, 444 96 Ödsmål
070-6702204
cissi@nadites.se
Uppfödare: Nadites Kennel
Stamtavla
-
-
Klicka för större bild…
SE38095/2017 Bindjigården’s Estfare Dinu, ”Dinu”, Född: 2017-03-30
HD A, ED (0) = utan anmärkning, CD fri
Titlar
MH
Övrigt
Har på utställning fått excellent samt very good. Godkänt viltspår anlagsklass. MH med ett resultat , som är mycket över rasens vanliga faktiska värden. Rädslor förekommer icke, något för rasens skull att ta vara på och vara rädd om.
Karaktär enligt ägare
Glad och positiv. Social både mot människor samt andra hundar – valpar samt även hanhundar. Arbetsvillig och nyfiken på nya saker .Trygg och absolut skottfast.
Antal kullar i Sverige: 2, totalt 13 valpar
Antal kullar utomlands: 0 valpar
Kontakt
Ägare: Leif och Tina Johannesson
Almsträdet 5, 29672 Yngsjö
070-3240287
leifjohannesson@telia.com
Stamtavla
-
-
Klicka för större bild.
SE22832/2017 Nadites Quiz, Född: 2017-04-03
HD C, ED (0) = utan anmärkning, CD bärare
Påpekas till C-resultat HD: av 10 helsyskon är 7 röntgade ( 4 x A, 2 x B och 1 x C)
Titlar
JWW – 18
Övrigt
Utställning, Nat, Int samt Nordic – med flertalet Exc, Cacib, Bhkl. Inventerad. Viltspårsprov GK Anlagsklass.
BPH med skott, och med ett för rasen mycket positivt resultat. Föremålsintresse, med både lek och dragkamp, mycket liten skrämselreaktion både vid visuellt sådant liksom skrammel. Inga som helst flykttendenser, undersöker dessutom efteråt.
Efter 2 skott: inga tecken på vare sig flykt eller passiv oro.
Karaktär enligt ägare
Energisk, glad, nyfiken, träningsvillig, mycket motor, livlig. Stor jaktlust. Älskar att spåra. Gosig.
Antal kullar i Sverige: 0 valpar
Antal kullar utomlands: 0 valpar
Kontakt
Ägare: Jessica Lindberg
Lillaverke 512, 382 96 Nybro
076-100 60 32
jessan.lindberg@telia.com
Uppfödare: Nadites kennel
Stamtavla
-
-
Klicka för större bild.
SE15196/2018 Vinnarviljas Basten Duppiedoo, Född: 2018-01-18
HD B, ED (0) = utan anmärkning, CD bärare
Titlar
–
Övrigt
ÖKL Very good, två exteriörbedömning med bedömningen excellent i ÖKL
Bra BPH med absolut skottfasthet, inga rädslor för olika underlag samt ingen märkbar rädsla för skrammel. Något som för dagens Stabij är ovanligt är hans försvarslust, vilket visas i kroppshållning, öronens resning samt kort morrning eller skall. Detta skulle en stabij ha, då den förr gick under epitet, gårdshund, med uppgift att vakta både ägarnas djur och bostad/ägor.
Karaktär enligt ägare
Glad, lugn, arbetsvillig. Väldigt kelig och älskar sin familj. Bra på personspår.
Antal kullar i Sverige: 1, totalt 1 valp
Antal kullar utomlands: 0 valpar
Kontakt
Ägare: Lisbet Rydell
Gycklargränd 5, 596 34 Skänninge
070-5794482
lisbetrydell@telia.com
Uppfödare: Vinnarviljas kennel
Stamtavla
Nedan kommer det att presenteras tikar som är tillgängliga för avel enligt SvSK’s avelspolicy.
Hälsoenkäter
Hälso-/utvärderingenkät för Stabijhoun ÄGARE
Hälso-/utvärderingsenkät för Stabijhoun UPPFÖDARE
Remiss
Här kan ni hämta remiss för CD (Cerebral Dysfunction)-provet. Detta tar ni med till veterinär, som ombesörjer ivägskickande av provet till adress som står på remissen.
Remiss till Utrecht om CD
Skelettproblem i frambenen ökar!
Vi röntgar i Sverige alltid två saker: HD (höftledsdysplasi) samt ED (elbowdysplasi). Flera veterinärer anser att ED som graderas från 0 – 3 är det som troligtvis är den känsligaste leden för vår ras, som utnyttjar framdel mer än bakdel vid arbete i rörelse. Tyvärr röntgar inte alla länder ED, vilket vi påpekat i flera år i sammankomster med rasens hemland.
Det vi fått i domarkritik på utställning har ibland blivit: något fransysk i sin benställning. Då har domarna reagerat på att vissa individer vrider ut sina framtassar (bara själva tassen) vid stillastående, vilket inte är korrekt. Ni vet från rasstandarden att bröstkorgen skall vara bred, med parallella, och raka framben, och då pekar tassarna också rakt fram. Det anses mer som ett “skönhetsfel”, vilket normalt inte är så vanligt på Stabij, vanligare på kortbenta raser. Så kontaktades jag av Dan Kastö om allvarligare fel på skelettet/frambenet, varför vi beslutade att “forska” på varsitt håll och hjälpas åt.
ED-röntgen tas för att se att armbågsleden är riktig och att de två benen i frambenet sluter upp som de skall, och helt utan pålagringar/artros som framkallar smärta. Underarmen mellan tass och armbåge består av två ben: Ulna ligger ytterst och innanför radius. Ulna har en tillväxtzon ner mot tassen, vilket aldrig röntgas radius har både därnere samt uppe vid armbågsleden. Benen skall vara lika långa, men ibland utvecklas radius riktigt, medan ulna stannar och blir för kort och har döpts till Short Ulna. (Engelskt uttryck, då de flesta veterinärer med ortopedi och som forskat kring skelettet finns i Storbritannien, med största centret i Manchester.) Detta har två orsaker: 1) Genetiskt med klar arvbarhet eller 2) mer sällan, yttre påverkan, en skada t.ex. blivit påkörd – vilket då syns på röntgen.
Det tidigaste fallet att Short Ulna i Sverige som vi vet, var redan år 2008, men så ovanligt för vår ras att problemet inte upptäcktes förrän det var försent. Om det skall korrigeras via operation bör det göras innan högst 9 – 10 månader, dvs innan benet vuxit färdigt. Konvalescensen är lång och arbetsam för hunden. Är hunden för gammal kan man då istället försöka kapa både radius och ulna, alltså en mycket mer komplicerad operation. Annars finns bara smärtstillande tabletter att ta till, men smärtpåverkan och grav hälta brukar ta ut sin rätt, varför man kan behöva avliva hunden. Det har varit känt längre på kortbenta raser som t.ex. Drever, Basset Hound med flera andra.
-
-
Stabij med Short Ulna
-
-
Stabij som har blivit opererad
-
-
Exempel på Short Ulna
-
-
Exempel på Short Ulna
Hur ser vi det?
1. Tassen samt nedre del av benet vinklar ut, typ Charlie Chaplin kallas även “rokoko-ben”.
2. Tassen blir vriden så trampdynan inte blir parallellt med marken, tassen blir något högre fram.
3. Armbågen vinklar in, hunden blir starkt “fransysk”.
Är det istället radius som har starkast påverkan, kompenserar det för långa benet genom att böja sig inåt – tar form av en banan.
Tyvärr, finns inte många veterinärer i Sverige med specialist utbildning/forskning i ortopedi. Görs röntgen av en duktig veterinär, har de bilderna på sistone skickats till Storbritannien för korrekt avläsning och bedömning. England meddelar också att ärftligheten är stor, märkvärdigt nog är det förhållandevis oftast hanar som drabbas av Short Ulna, och verkar nedärva det kraftigare – men tiken kan vara bärare, varför åtgärder måste tas av den seriösa uppfödaren.
På sistone har vi t.ex. noterat tre tikar som i sina kullar fått valpar med Short Ulna. Vi kallar första tiken A: fick tre hanvalpar, vilka opererades. Andra tiken B fick två hanvalpar. Slutligen tredje tiken C fick en som vi vet ännu, en andra valp är under avläsning. Gemensamt för dessa tre tikar: ALLA tre har samma far (dock med olika mödrar): Fadern kommer från och bor i Nederländerna, varför rapport om detta kommer att gå dit -så han stängs från vidare avel. Vidare har vi fått besked om att ur dessa 3 kullar med Short Ulna måste hela kullarna uteslutas från avel, då kullsyskon utan egna symptom, kan vara bärare och ge det i nästa generation. Eftersom de tre tikarna har samma far, tas de lämpligtvis ur avel.
Det som känns svårt är att det verkar vara på snabb frammarsch, och att det är något som smärtar vid alla rörelser, och som vi kanske inte uppmärksammar om inte benställningen är tydlig samt smärtan framkallar hälta. Facebook är ett forum där många fotografier sprids – och med blotta ögat kan man se fler och fler med det typiska utseendet på frambenen.
Vi kommer att arbeta vidare med de grövsta problemen, som vanligt i samarbete med våra uppfödare, bl.a. kommer en enkät att skickas ut till dem, för sammanställning. Givetvis kan enskilda hundägare även ställa frågor, som förhoppningsvis kan besvaras, varefter vi får reda på mer. Gärna tar AK även emot gamla och numera bortgångna hundar med denna synliga frambensställning, för att få en bättre statistik över hur länge vi haft problemet samt utvärdering av arvbarhet.
Hälsningar,
Åsa och Dan
Tassproblem – Paw Pad Disease/Disorder ( tass- och trampdyneavvikelser)
TASSPROBLEM – PAW PAD DISEASE/DISORDER ( tass, trampdyne avvikelser)
Att hunden har lätt att få tassproblem är inte underligt, trampdynorna speciellt utsätts av oss människor för mycket olika underlag. Tänk, om vi skulle tvingas gå barfota utan skyddande skor/stövlar. Frågan aktualiserades av uppfödaren Marjoleine Roosendaal, kennel Fan de Eenhoornleijns, då hon var på besök i Norge. Jag har inget referat därifrån, men väl ett brev från henne till Finland, där hon beskriver, att detta tydligen börjar bli problematiskt i Nederländerna, samt Belgien.
Då vi själva hade en Strävhårig Vorsthe med stora problem på 80-talet – för övrigt den enda hund vi haft med detta, mindes jag hur besvärligt det var. Tiken tålde inte snö, absolut inte vägsalt, men inte heller vasst underlag, som t.ex. ljung, eller cykelturer på asfalt. Vi sökte flera veterinärer, djursjukhus, men fick egentligen ingen rätsida. Givetvis extra besvärligt, då det var vår stora jakthund – flera veckors ripjakt till fjälls, samt skogsfågeljakt i Dalarna c:a en månad varje år.
Jag visste om några Stabij, och har fått in några till tack vare uppropet. Allt som allt i dag 8 hundar – alla solitära individer (ej släkt med varandra). Kontroll av veterinärer ger vid handen att få har specialiserat sig inom dermatologi (hud). En specialist år Kerstin Bergvall, som jag sökt få kontakt med, kommer att fortsätta söka henne. Kanske dyker det upp fler hundar med tassproblem, efter det jag skriver – tar tacksamt emot. Men: hittills verkar det inte vara stort problem för just Stabij – i Sverige! (Gjort stickprovskontroller med olika kliniker samt med hundförsäkringar)
OM Ni har problem med Era hundars tassar, måste Ni välja en veterinär som kan de olika symptomen, och tar biopsier och prov, när det är som värst. En hund har jag fått foton på, och ägarens tillåtelse att namnge hunden – ägaren gjorde verkligen allt, en veterinär tog biopsi, diagnos: Paw Pad Split disease och försökte slutligen sy ihop trampdynorna…..men det är nog inte ett bra alternativ. Till slut fick hunden somna in, eftersom den aldrig kunde gå på sina tassar.
Jag skall försöka ge en mycket kortfattad resumé av de olikheter en forskare i utlandet kommit fram till. Tycker Ni det är onödigt att skriva om detta, då rasen inte har stora problem – men då det förekommer inom alla raser, kan det kanske vara av intresse ändå.
Cracked Foot Pads (spräckta trampdynor)
Exakt orsak har ej fastställts. Några orsaker kan vara allergisk reaktion på att gå mark behandlad med kemikalier, t.ex. salt speciellt på asfalt, olika medel vid golvtvätt och även sprayer som används i trädgården.
Symptom: blödning i kanter, inflammation eller infektion.
Behandling: Smörj med lindrande balsam , för att behålla trampdynans mjukhet. (om infektion – antibiotisk salva av veterinär (efter biopsi). Håll tassen så hårfri som möjligt (mellan tramdynor), sätt på en mjuk barnsocka på tassen, som tejpas ordentligt, inte precis ovanför tass – högre upp på benet. OBS: avbryt behandling med salva direkt efter läkning så trampdynan inte blir alltför mjuk.
Callus (förhårdnade trampdynor)
Uppträder om man låter hunden fortsatt vara ofta på “hårda” underlag (t.ex. Cykling på asfalt) Då bildas ett lager av celler som vill skydda – och trampdynan blir för hård, spräcks lättare.
Symptom: sprickor, trampdynan känns hård – mer smärtreaktioner.
Behandling: smorning med lindrande balsam dagligen (+barnsocka) till dess att trampdyna mjuknat. Se till att hålla rent och hårfritt mellan trampdynor.
Nasodigital Hyperkaratosis
Ärftlig, medfödd autosomal dominant iktyos = med andra ord: förtjockat hornlager, först blåsor sedan fjäll.
Symptom: hårda mycket torra sprickor (kan även drabba nos), hornliknande “fjäll”, först på trampdynors kanter – vid allvarligare fall till slut hela trampdynan.
Behandling: Kan ej kureras, men kan hållas under kontroll med hjälp av medicinering, samt veterinär kan klippa bort, det som sitter i kant.
Pemphigus
Autoimmun sjukdom i hud – även på slemhinnor. Immunförsvaret angriper av misstag egna kroppens vävnader.
Symptom: Sår fyllda av var, liknar blåsor – brister till slut, bildar hårda skorpor
Behandling: Veterinär ställer diagnos genom provtagning från infekterad tass. Han kan då föreskriva stark medicin som kan påverka immunsystemet att tillåta tassen bli bättre.
Allergisk och inre sjukdomstillstånd
Symptom : visar på allergier genom inre klåda i tassar. Hunden biter eller tuggar på sina tassar, vilket till slut kan resultera i spruckna trampdynor. (Obs: leverproblem kan orsaka detta, även för dåligt foder, som bl.a. har zinkbrist – visar på “klåda” inuti tassar.
Behandling: Veterinär måste diagnosticera genom provtagningar, som får skriva ut lämplig medicinering, samt hitta eventuella underliggande problem.
Zinkbrist
Symptom: Omnämns ovan i samband med klåda inuti tass, men dåligt foder kan ge mycket tjocka trampdynor, samt sprickor – utan ovanstående klåda med bitande.
Behandling: Observera kliniska tecken, se på hundens hud i allmänhet, kontrollera foderinnehåll, hunden anamnes(“historia”), ålder, samt foderbyten genom uppväxttid.
Hard-Pad Disease (CDV)
Förekommer ej i Sverige, tack vare vaccinationer av valpar mot valpsjuka!
Så talar man i Sverige samt en del andra länder om:
Psykisk framkallad tassklåda
Symptom: Likt det som omnämns under punkt 5, men utan fysisk orsak. Hunden slickar och biter i tass/tassar.
Orsaker:Detta är ett stort problem – och egentligen väldigt problematiskt för ägaren, eftersom det kräver observationer, och förmåga att kunna se på hundens historia, vad har hänt, som förändrat situationen hos hunden? Hundar reagerar, liksom människan gör, på många olika sätt. Depression: förändringar i stimulans samt i tid den är van att få? Förändring i flocken? Plötslig utökning av antal hundar? Separation – gäller både om en ledare/människa försvinner, eller bästa hundvännen.
Behandling: Ändra den situation, man tror orsakat detta. Ibland kan en omplacering av hunden ge ett mycket gott resultat – t.ex. att från att ha varit många hundar bli en ensam hund, som får all uppmärksamhet och stimulans. Här får man prova sig fram – det finns hundar som anammat detta beteende utan egentlig orsak. Då kan “övervakning” hjälpa och man säger nej så fort hunden börjar.
Sammanfattning
Som sagt: ännu har jag bara vetskap om åtta svenska hundar – med olika grad, med olika anledningar enligt ovanstående punkter. Jag återkommer med uppföljning om förändring sker. Nedanstående två foton från den hund, som ej kunde leva med så stora tassproblem:
